6 eenvoudige tips voor de beginnende schrijver

Je wilt schrijven. Een roman, een script, columns, een gedichtenbundel, wat dan ook. Maar hoe begin je? Zoals in het hele leven: elk begin is soms moeilijk. Maar geloof me, het wordt leuk! Ik geef je 6 eenvoudige tips.

 

Tip 1: Schrijf!

Door simpelweg te gaan schrijven, zet je je creatieve brein ‘aan’. Een handig hulpmiddel hierbij is freewriting. Je zet een timer op 5 of 10 minuten – waar jij je prettig bij voelt – en begint te schrijven. Tot het moment dat de timer afgaat, mag je niet stoppen; blijf je pen over het papier bewegen of je vingers over het toetsenbord. Je kunt vooraf een zin bedenken die je blijft herhalen als er geen andere woorden bij je opkomen. Bijvoorbeeld: ik weet niet wat ik moet schrijven, ik weet niet wat ik moet schrijven. Vertrouw erop dat er uiteindelijk wel degelijk woorden uit je pen zullen vloeien, gedachten of flarden van gedachten waarvan jij niet eens wist dat ze in je hoofd zaten.  

In het begin zal het lastig zijn, je zal misschien blokkades voelen, het zal misschien voelen alsof je nutteloos bezig bent. Maar ook dit deel van je brein moet je trainen. Schrijf, schrijf, schrijf! Het hoeft niet goed te zijn, het hoeft nergens over te gaan, maar schrijf!  

 

Tip 2: Lees

Het is vrijwel onmogelijk om goed te leren schrijven, zonder (veel) te lezen. Kijk hoe andere schrijvers het doen, hoe een dialoog is opgebouwd, hoe personages tot leven komen (of juist niet). Lees kritisch, kijk wat je bevalt en wat niet. Wees niet bang dat je het gaat kopiëren, sterker nog: doe na. Schrijf eens een imitatio: een eigen tekst in de stijl en toon van een schrijver die je bewondert, of waar je juist helemaal niet van houdt. Probeer uit en vind je eigen stem.

Blijf kritisch lezen wel afwisselen met lezen voor de lol. Als je ’s avonds met een mooi boek in bed de dialogen gaat ontleden, gaat de liefde voor het lezen mogelijk een beetje verloren.

 

Tip 3: Zorg dat je altijd een notitieboekje bij je hebt

Ook dit is iets dat je jezelf kunt aanleren: noteer wat je ziet, hoort, meemaakt. Een openhartig gesprek in de trein, een incident op straat. Als je dit niet doet, vervliegt er veel interessant materiaal, waar zomaar een verhaal uit zou kunnen ontstaan. Blader af en toe door je notities voor inspiratie.

Het hoeft natuurlijk niet per se een notitieboekje te zijn. Tegenwoordig heeft iedereen vrijwel altijd een mobiele telefoon op zak waarop standaard een app voor notities is geïnstalleerd. Je kunt ook apps downloaden met wat uitgebreidere mogelijkheden, zoals Evernote waarmee je op al je apparaten je notities kunt inzien.

 

Tip 4: Stel schrijfdoelen

Bepaal een schrijfdoel dat voor jou haalbaar is. Dit kan zo weinig zijn als 5 minuten per dag. Onrealistisch hoge doelen zorgen ervoor dat het een constante strijd wordt om deze te halen en je loopt het risico dat je er na een tijdje, gedesillusioneerd en teleurgesteld in jezelf, helemaal de brui aan geeft. Je kan je schrijfdoel formuleren in een aantal minuten (of, voor de gelukkigen onder ons: een aantal uren) per dag. Je kan ook kiezen voor een aantal woorden, maar ook dit kan frustratie in de hand werken, want als je je dag niet hebt, blijf je dan uren doorploeteren om je woordaantal te halen?

Ook kun je je aansluiten bij een initiatief zoals de National Novel Writing Month (NaNoWriMo), waarbij je gedurende de maand november elke dag een bepaald woordaantal moet zien te halen. Via sociale media, zoals Facebook, zijn meer van dit soort initiatieven te vinden. Een andere mogelijkheid is om met een groepje bekenden een schrijfclub te beginnen en samen een schrijfdoel te bepalen.

 

Tip 5: Maak van schrijven een gewoonte 

Een mens is tot maar een beperkt aantal beslissingen op een dag in staat. Laat het schrijven geen beslissing kosten, want de kans bestaat (is zelfs heel groot) dat dan andere dingen voor zullen gaan. Met andere woorden: maak van schrijven een gewoonte.

Wanneer je van iets een nieuwe gewoonte wilt maken, kost dit ongeveer twee weken. Twee weken doorbijten dus en je houden aan je voornemen van, bijvoorbeeld, iedere dag een half uur schrijven. Het werkt het best als je hierbij een vast tijdstip of een vast moment op de dag (bijvoorbeeld: direct na het avondeten) aanhoudt. Na die twee weken pak je zonder nadenken je schrijfboek of laptop en ga je aan de slag.

 

Tip 6: Vertrouw op jezelf!

Als je begint met schrijven, zal je innerlijke criticus zich roeren: Waarom denk je in hemelsnaam dat je goed genoeg bent? Niemand zal dit willen lezen. Besteed toch wat meer tijd aan je huishouden/ werk/ vrienden/ kinderen/ vul maar in, in plaats van aan dit kansloze hobbyproject.

Wees je innerlijke criticus de baas en bedenk waarom jij schrijft. Als het is omdat je gepubliceerd wilt worden, bestaat inderdaad de kans dat dit (via een uitgever) niet lukt. Maar waarom zou je het niet mogen proberen? Neem jezelf en je eigen wensen en dromen serieus, dit maakt van jou een gelukkiger mens en dit is uiteindelijk alleen maar positief voor je naasten. Als jij schrijft puur omdat je er blij van wordt: Geniet ervan!

Gratis online videocursus roman schrijven

Leer stap voor stap hoe je een roman schrijft. Laagdrempelig, overal toegankelijk en helemaal gratis.

Meer informatie

Schrijfplaats nieuwsbrief

Ik stuur regelmatig een nieuwsbrief met schrijftips, nieuwtjes uit mijn schrijversleven of gewoon over dingen die me bezighouden.