Wat is een manuscriptanalyse en is het iets voor jou?

Foto van twee vrouwen die het manuscript van een roman bespreken

Stel: Je werkt al maanden of misschien zelfs al jaren aan een manuscript, maar ineens ben je het overzicht kwijt. Of je bent voor je gevoel volledig vastgelopen en kunt niet meer bedenken hoe het verder moet. 

Herkenbaar? Misschien is het een goed idee om je manuscript in te sturen voor een manuscriptanalyse.

 

Wat is een manuscriptanalyse?

Een manuscriptanalyse is een dienst die wordt aangeboden door verschillende organisaties en professionals in de literaire wereld. Bij een manuscriptanalyse wordt je manuscript, of een deel daarvan, kritisch gelezen en geanalyseerd door een ervaren schrijver of redacteur. De feedback die je krijgt is bedoeld om je verder te helpen met het schrijven van je manuscript.

 

Waarom kiezen voor een manuscriptanalyse?

Er zijn verschillende redenen waarom je ervoor zou kunnen kiezen om je manuscript in te sturen voor een manuscriptanalyse, zoals:

- Je bent onzeker over je schrijfwerk en wilt graag feedback van een professional.

- Je loopt vast in het schrijfproces en hebt behoefte aan nieuwe inzichten en ideeën.

- Je wilt weten of je manuscript voldoende potentie heeft om uitgegeven te worden.

- Je hebt al een aantal afwijzingen gehad van uitgevers en wilt weten hoe je het manuscript kunt verbeteren.

 
 

Hoe kies je voor een manuscriptanalyse?

Het aanbod is best groot. Het is daarom belangrijk om te weten dat de kwaliteit en de kosten van een manuscriptanalyse sterk kunnen verschillen. Bij het kiezen van een organisatie of professional is het belangrijk om te letten op de volgende punten:

- Ervaring: hoeveel ervaring heeft de organisatie of professional met het geven van manuscriptanalyses?

- Specialisatie: heeft de organisatie of professional ervaring met het genre waarin jij schrijft?

- Kosten: wat zijn de kosten van de manuscriptanalyse?

- Referenties: wat zijn de ervaringen van anderen met de organisatie of professional?

 

Wat kost een manuscriptanalyse?

De verschillen in kosten zijn heel groot en vergelijken is niet altijd even makkelijk. Denk: appels en peren. Sommige organisaties bieden namelijk een standaardanalyse aan voor een vast bedrag, terwijl andere professionals een meer individuele aanpak hebben en daarvoor (mogelijk) een hogere prijs vragen. Ook is er verschil in persoonlijk contact: al het contact verloopt via de mail, of je spreekt elkaar telefonisch, online, of zelfs face-to-face.

Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat de kosten voor een manuscriptanalyse liggen tussen de € 100,- en € 500,-. Dit is afhankelijk van bijvoorbeeld het aantal woorden dat je manuscript telt en de ervaring van de organisatie of professional. Ook kan het zijn dat er extra kosten in rekening worden gebracht voor eventuele vervolggesprekken of extra diensten.

 

Hoe verloopt een manuscriptanalyse?

Als je een keuze hebt gemaakt en je manuscript hebt ingestuurd, krijg je binnen een aantal weken (meestal gebeurt dit in overleg) feedback op je manuscript. Deze feedback kan bestaan uit een schriftelijk rapport, een persoonlijk gesprek of een combinatie van beide. In de feedback wordt onder andere ingegaan op de structuur van je manuscript, de opbouw van je verhaal, de personages, de dialogen en de schrijfstijl. Ook wordt er vaak advies gegeven over wat er verbeterd kan worden en hoe je dat kunt doen.

Het is belangrijk om te weten dat de feedback die je krijgt niet altijd positief zal zijn. Het kan zijn dat de professional kritiek heeft op bepaalde onderdelen van je manuscript. Bedenk dus vooraf of je openstaat voor feedback. Zo niet, dan heeft het vragen van een manuscriptanalyse niet veel zin.

 

Een hulpmiddel

Een manuscriptanalyse kan een waardevolle investering zijn in je schrijfcarrière. Door de feedback die je krijgt, kun je je manuscript verder ontwikkelen en verbeteren. Dit vergroot de kans dat je manuscript uiteindelijk wordt uitgegeven.

Het is wel belangrijk om te beseffen dat een manuscriptanalyse slechts een hulpmiddel is. Het betekent niet automatisch dat je manuscript wordt uitgegeven of dat het een succes wordt. Het schrijfproces blijft uiteindelijk een persoonlijke en subjectieve aangelegenheid. Het is aan jou als schrijver om te bepalen wat je met de feedback doet en hoe je je manuscript verder ontwikkelt.

Maar: een manuscriptanalyse is niet altijd nuttig. Als je nog aan het begin staat van je schrijfproces, is het waarschijnlijk nog te vroeg voor een manuscriptanalyse. Heb je toch het idee dat je hulp nodig hebt, dan is een schrijfcursus of schrijfbegeleiding een betere optie.

 
 

 

Gratis online videocursus roman schrijven

Leer stap voor stap hoe je een roman schrijft. Laagdrempelig, overal toegankelijk en helemaal gratis.

Meer informatie

Schrijfplaats nieuwsbrief

Ik stuurĀ regelmatig een nieuwsbrief met schrijftips, nieuwtjes uit mijn schrijversleven of gewoon over dingen die me bezighouden.