Wat is een schrijfretraite en hoe kies je de juiste?

Foto van een vrouw die tijdens een schrijfretraite schrijft terwijl ze in een hangmat ligt

Wanneer je last hebt van een gebrek aan inspiratie, of zelfs een writer's block ervaart, kan het fijn zijn om een poosje een andere omgeving op te zoeken. Of misschien voel je je overprikkeld door de hectiek van alledag. Je kunt je niet goed concentreren.

Misschien helpt het al voldoende om je een paar dagen terug te trekken in een huisje tussen de bomen van een Veluws bos. Maar misschien heb je wat meer nodig, zoals begeleiding bij het schrijven, of andere schrijvers om mee te sparren. In dat geval kun je een begeleide schrijfretraite overwegen.

 

Wat is een schrijfretraite?

Een schrijfretraite is een periode waarin je jezelf terugtrekt uit je dagelijkse leven om je volledig te concentreren op je schrijven. Het kan een paar dagen, een week of zelfs langer duren en kan worden gehouden op verschillende locaties, zoals aan zee, in een afgelegen hut in het bos, een klooster of op een andere inspirerende plek. Tijdens een schrijfretraite heb je de kans om je creativiteit te stimuleren, inspiratie op te doen, je te concentreren op je werk en nieuwe schrijftechnieken te leren.

  

Waarom is een schrijfretraite nuttig?

  • Tijd en ruimte om te schrijven

Een van de grootste voordelen van een schrijfretraite is dat je de tijd en ruimte hebt om te schrijven zonder afleiding. In je dagelijkse leven heb je waarschijnlijk veel verantwoordelijkheden en afleidingen, zoals werk, familie en andere verplichtingen. Tijdens een schrijfretraite kun je deze afleidingen achter je laten en je volledig concentreren op je schrijven. Dit kan leiden tot een hogere productiviteit en meer focus, waardoor je sneller en efficiënter kunt schrijven. En misschien zelfs met meer plezier!

  • Inspiratie en motivatie

Schrijven kan soms een eenzame bezigheid zijn en het kan moeilijk zijn om gemotiveerd te blijven. Tijdens een schrijfretraite kun je inspiratie en motivatie vinden door gesprekken met andere schrijvers en (indien dit onderdeel is van de retraite) door deel te nemen aan workshops en schrijfoefeningen. Je kunt ook gebruik maken van de rust en stilte van je omgeving om je creativiteit te stimuleren en nieuwe ideeën te bedenken. 

  • Nieuwe technieken en stijlen

Tijdens een schrijfretraite kun je ook (indien dit wordt aangeboden) nieuwe schrijftechnieken en -stijlen leren door deel te nemen aan workshops en presentaties. Dit kan je helpen om je schrijfvaardigheden te verbeteren en nieuwe manieren te ontdekken om je verhalen te vertellen.

  • Structuur en feedback

Sommige schrijfretraites bieden ook structuur en feedback van een ervaren schrijver, wat kan helpen om je schrijfvaardigheden te verbeteren. Dit kan worden aangeboden in de vorm van workshops, schrijfopdrachten en individuele begeleiding door professionele schrijvers. Vooral voor beginnende schrijvers kan dit erg nuttig zijn.

  • Netwerken

Een schrijfretraite kan ook een goede manier zijn om andere schrijvers en soms zelfs ook uitgevers te ontmoeten. Dit kan misschien leiden tot een kans op publicatie, of een fijne samenwerking met een andere schrijver. Maar het is vooral ook gewoon heel erg leuk om met andere schrijvers te praten over schrijven.

 

Hoe kies je de juiste schrijfretraite?

Het aanbod is groot en de onderlinge verschillen in kosten en aanbod van workshops en/of begeleiding zo mogelijk nog groter. Dus hoe kies je nu de juiste schrijfretraite ? Hier zijn een paar dingen om te overwegen bij het kiezen van de juiste schrijfretraite voor jou:

  • Locatie

Overweeg de locatie van de schrijfretraite. Wil je een afgelegen locatie in de natuur of een stedelijke omgeving? Hoe ver wil je reizen? Ben je bereid te vliegen, of hou je het liever wat dichter bij huis? Het is belangrijk om een locatie te kiezen die past bij jouw behoeften en voorkeuren.

  • Duur

Hoe lang wil je deelnemen aan de schrijfretraite? Wil je een weekend weg of ben je op zoek naar een langere periode van een week, of nog langer? Denk na over hoeveel tijd je nodig hebt om te schrijven en hoeveel tijd je kunt vrijmaken van je dagelijkse leven.

  • Kosten

Schrijfretraites variëren sterk in prijs, dus overweeg hoeveel je bereid bent te betalen. Bedenk ook dat duurdere schrijfretraites vaak meer faciliteiten en voorzieningen bieden. En vaak ook meer begeleiding. Aan de andere kant: duurder betekent zeker niet altijd beter. Kijk dus vooral kritisch naar wat er wordt aangeboden: krijg je waar voor je geld?

Ook iets om op te letten: de reis van en naar de locatie is soms inbegrepen bij de totaalprijs, maar vaak ook niet. Zeker wanneer je gaat vliegen, kan dit nogal een verschil maken in het bedrag dat je uiteindelijk in totaal kwijt bent aan de schrijfretraite.

  • Inhoud

Bekijk de inhoud van de schrijfretraite en wat deze te bieden heeft. Biedt de schrijfretraite workshops of presentaties aan? Is er individuele begeleiding beschikbaar? Zijn er ervaren schrijvers aanwezig die je kunt bevragen?

Maar bedenk ook: heb je wel begeleiding nodig, of ben je al volmaakt tevreden als je simpelweg een paar uur per dag in alle rust mag schrijven?

  • Reviews

Bekijk de reviews van eerdere deelnemers aan de schrijfretraite om te zien wat zij van de ervaring vonden. Zijn ze tevreden met de inhoud en de faciliteiten? Zouden zij het aanbevelen aan anderen? Als je erg twijfelt, kun je zelfs contact opnemen met de organisatie en vragen of zij jou in contact willen brengen met een oud-deelnemer. Lukt dat, dan kun je al je vragen stellen.

 

Conclusie

Een schrijfretraite kan een waardevolle investering zijn in je schrijfvaardigheden en carrière. Het biedt de mogelijkheid om je te concentreren op je werk zonder afleidingen, om inspiratie op te doen, nieuwe technieken te leren en om andere schrijvers en professionals uit het schrijversvak te ontmoeten. Door de juiste schrijfretraite te kiezen die past bij jouw behoeften en voorkeuren, kun je een onvergetelijke en productieve ervaring hebben die je schrijfvaardigheden naar een hoger niveau tilt. En wie wil dat nou niet?

 
 

 

 

Gratis online videocursus roman schrijven

Leer stap voor stap hoe je een roman schrijft. Laagdrempelig, overal toegankelijk en helemaal gratis.

Meer informatie

Schrijfplaats nieuwsbrief

Ik stuurĀ regelmatig een nieuwsbrief met schrijftips, nieuwtjes uit mijn schrijversleven of gewoon over dingen die me bezighouden.