Over Het leven noemen

De roman Het leven noemen verscheen in augustus 2021 en werd genomineerd voor de Hebban debuutprijs 2022 (shortlist).

***

Een beklemmende roman over de onvermijdelijke strijd met het verleden

‘Een parel met een scherpe rand. […] Dutrieux schreef dit heftige verhaal sober op, waardoor het hard binnenkomt.’ Mezza

Het is 1994. Mira, enig kind uit een liefdeloos gezin, werkt als verpleegster in de thuiszorg. Ze heeft een dochtertje, Vera, van vier jaar oud. Mira en Vera leiden een klein, schijnbaar symbiotisch leven, ze hebben met vrijwel niemand contact. Mira lijdt aan het münchhausenby-proxysyndroom – met behulp van medicijnen maakt zij Vera opzettelijk ziek om aandacht te krijgen. Wanneer artsen argwaan krijgen, verhuizen ze. Telkens opnieuw. 

Jaren later, wanneer ze volwassen is, krijgt Vera een burn-out. In gesprekken met een therapeut probeert ze de puzzel van haar verleden te leggen – een verleden dat haar moeder glashard ontkent. Durft ze te vertrouwen op haar geheugen? Zal ze kunnen ontsnappen aan haar jeugd? En kan ze eindelijk beginnen met léven? 

Beluister nu ook de Zoeken naar boeken-podcast, waarin auteur Aisha Dutrieux vertelt over Het leven noemen. 

‘De sobere stijl, de kalme, niet woedende toon dragen bij aan de werking, de impact van dit verhaal over een schraal en aangevreten leven op een emotioneel rantsoen.’ Manon Uphoff

Recensies:

De Jonge Psychiater, Playwatchread, Chicklit, Bol.com, Hebban

“De aangrijpende roman ‘Het leven noemen’ is een van de mooiste boeken die ik sinds mijn studie literatuurwetenschap heb gelezen. De auteur houdt een sobere stijl aan, die prettig leest en nergens het verhaal overschaduwt. De inhoud staat centraal, en wordt gevoelig en met veel empathie voor beide hoofdpersonages gepresenteerd aan de lezer. Hoewel de gebeurtenissen in het plot indrukwekkend genoeg zijn, zit de echte kracht van deze roman in de rake omschrijvingen van de innerlijke reis die Mira en Vera doormaken, zowel in het verleden als in het heden. Omdat er vanuit de auteur geen uitgesproken oordeel komt, word je als lezer vrijgelaten om de gedachten, emoties en keuzes van de personages te interpreteren. Zelfs als de personages onbegrijpelijke keuzes lijken te maken, blijf je hierdoor meegaan in hun verhaal. Dit maakt ‘Het leven noemen’ een boek dat onder je huid kruipt.”

***

“Aisha Dutrieux heeft een vlot leesbare en beeldende schrijfstijl, je voelt de loyaliteit van Vera aan haar moeder en de eenzaamheid van Mira. De dialogen zijn erg sterk en de venijnige opmerkingen en sneren komen hard binnen. Het leven noemen is een zeer aangrijpend en knap geschreven en opgebouwd debuut.”

***

“Dit boek zet aan tot nadenken, het is een sterk debuut! Het verhaal kruipt onder de huid. Is beeldend, ingehouden zonder woede en vooroordeel geschreven!
Achteraf wil je weten hoe het leven van Vera verder is gegaan.

Ik kijk uit naar het volgende boek van Aisha Dutrieux! een schrijfster om in de gaten te houden.”