Over Wees niet bang

De roman Wees niet bang verscheen in juni 2022.

***

Over een levensverwoestend geheim waarbij de lezer wordt gevraagd zijn oordeel uit te stellen

‘Er zijn woorden die zich niet laten terugnemen. Eenmaal uitgesproken zijn ze onverbiddelijk tot leven gewekt. Woorden kunnen levens verwoesten, mensen doen besluiten zonder elkaar verder te gaan. Ze kunnen de persoon die je bent in de ogen van je kinderen voorgoed doen veranderen. Ze kunnen zelfs je eigen moeder doen twijfelen of ze jou wel op de wereld had moeten zetten.’ 

Op de dag van Lara’s vierde verjaardag pleegt haar moeder, Maria, zelfmoord. Jaren later, als Lara volwassen is en in verwachting van haar eerste kind, wil ze weten waarom haar moeder dit deed. Maar al snel wordt duidelijk dat niemand hierover wil praten. 

Lara’s oma, Chiara, is na de dood van haar dochter vertrokken naar het Italiaanse bergdorp Calceranica. Na jarenlang geen contact te hebben gehad met haar oma besluit Lara haar op te gaan zoeken. De antwoorden die Lara van haar oma krijgt, zetten haar leven op zijn kop. 

Wees niet bang is het verhaal van drie generaties vrouwen en een levensverwoestend geheim. Het laat zien dat een verhaal altijd meerdere waarheden kent. 

Over Het leven noemen:
‘De sobere stijl, de kalme, niet woedende toon dragen bij aan de werking, de impact van dit verhaal over een schraal en aangevreten leven op een emotioneel rantsoen.’ Manon Uphoff 

‘Een parel met een scherpe rand. […] Dutrieux schreef dit heftige verhaal sober op, waardoor het hard binnenkomt.’ Mezza

Recensies: Parool, Ciao tutti, Hebban, Bol.com, Goodreads, Boekenflits

Weer een prachtig boek van de hand van Aisha Dutrieux. En weer een heftig onderwerp dat met veel empathie wordt behandeld. Die empathie kenmerkte ook haar vorige boek, en uit zich niet alleen in de grote, zware onderwerpen. Juist ook in kleinere emoties, zoals de stress als je niet te hard over een bergweg durft te rijden en zich achter je een rij auto’s vormt, schrijft de auteur treffend en herkenbaar. Als een grootmeester beschrijft de auteur emoties, relaties en zware gebeurtenissen. Dankzij de mooie zinnen en poëtische taal voel je je als lezer altijd veilig, ook al zou je het onderwerp deprimerend kunnen noemen. Een volmondige aanrader!

***

“Wat een onderwerp. […] De manier waarop Dutrieux het heeft beschreven is fenomenaal wat mij betreft. […] Een goed geschreven en boeiend boek over een zwaar onderwerp.” Wim Krings, Boekhandel Krings

***

“Terwijl Aisha Dutrieux (1983) haar debuut Het leven noemen op de shortlist van de Hebban debuutprijs 2022 prijkt, bracht de auteur haar tweede roman ‘Wees niet bang’ uit. Een roman die de lezer wederom verbijsterd achterlaat.

Metaforen, citaten en mooie fragmenten lees je door deze roman, een roman met realistische emoties en die de lezer stil achterlaat.

Aisha Dutrieux slaagt weer in haar opzet! Een waardige opvolger van ‘Het leven noemen’.”